Ochranári vykonali manažmentové opatrenia na viacerých vzácnych územiach

14.09.2013 Poprad

Vysoké Tatry 14. septembra (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) aj tento rok v spolupráci so Spišským horolezecko–vysokohorským spolkom Taternici zrealizovala v uplynulých dňoch manažmentové opatrenia v Gánovských slaniskách, ale aj v ďalších vzácnych územiach TANAP. Stalo sa tak za účelom zlepšenia, prípadne zachovania existujúceho vodného režimu, zabrzdenia prirodzene prebiehajúcej sukcesie a obmedzenia konkurenčných vzťahov. TASR o tom informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.
„Plocha biotopu európskeho významu Prechodné rašeliniská a trasoviská v Národnej prírodnej rezervácii Mraznica, katastrálne územie obce Batizovce, je významná z hľadiska zachovania chráneného druhu národného významu, a to blatnice močiarnej. Tá na Slovensku patrí medzi veľmi zriedkavé druhy,“ priblížil Majko ďalšie zo vzácnych území. Lokalita je podľa neho výrazne ohraničená, s tendenciu zarastania náletovými drevinami a trávami. Z toho dôvodu pracovníci Správy TANAP na ploche jednej desatiny hektára vykosili bezkolencové rastlinné spoločenstvo vo výške 40-50 centimetrov (cm) a vyrúbali dreviny do priemeru 10 cm. Pokosená a vyrúbaná biomasa bola uložená na menšie kopy mimo predmetnú záujmovú plochu.
„V území európskeho významu Gánovské slaniská v katastrálnom území Hôrka boli manažmentové opatrenia na ploche 0,6 hektára zamerané na zachovanie priaznivého stavu mokraďových biotopov na dvoch lokalitách. Pri hlavom ťahu na Levoču a pod miestnou cestou pri pekárni,“ doplnil Majko. Opatrenia pozostávali z kosenia fytomasy vo výške približne 30-40 cm s jej následným odvozom mimo záujmovej plochy s výskytom chráneného druhu národného významu sivuľka prímorská.
Manažmentové opatrenia v prírodnej rezervácii Medzi bormi v katastrálnom území Zuberec pozostávali z kosenia výmladkov náletových drevín niektorých druhov do priemeru jeden až dva cm. „Pokosené výmladky boli v hustejších miestach uložené na menšie kopy. Tieto opatrenia boli vykonané na ploche cca 1,2 hektára. Realizácia opatrení bola podmienená zachovaním chránených a vzácnych rašelinných druhov rastlín, ako sú páperník pošvatý, kľukva močiarna a chránených nízkych krov, ako je rojovník močiarny či androméda sivolistá,“ upozornil riaditeľ Správy TANAP.
Na lokalite Jalovec – Bariny v katastrálnom území obce Jalovec ochranári pre zachovanie vzácnych druhov, ako sú ostrica blšná, rosička okrúhlolistá či vachta trojlistá, vykonali potláčanie trsti obyčajnej v okrajovej časti záujmovej plochy a bezkolencového rastlinného spoločenstva v jej centrálnej časti. „Pokosená biomasa bola z celkovej plochy 0,38 hektára uložená na menšie kopy mimo predmetnej záujmovej plochy,“ uzavrel Majko.
 

Vyberte región

mark